Iohannis nu a lăsat lupta politică la garderobă, nici la Ședința Solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului României Mari

Valentin Borcea OPINIE POLITIC Principal

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit ieri în ședință solemnă pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Au fost de față toate instituțiile care formau statul român și acum un secol – Parlamentul, Guvernului, Coroana, Armata și Biserica. Față de anul 1918, în prezent există și instituția președintelui, încă reprezentată de Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit ca un lider de partid

Șeful statului a vorbit un pic de semnificația Marii Uniri și despre cum a fost posibilă această realizare istorică, apoi a schimbat registrul și a trecut la programul “campanie electorală”. Declarațiile, similare cu cele ale unui șef de partid, nu de stat, puteau fi făcute cu altă ocazie, nu azi. Klaus Iohannis a tăcut de multe ori când trebuia să vorbească. Dar azi a vorbit în loc să se abțină.

“Este încă timp să reveniți asupra unor legi care nu au nici susținerea oamenilor și nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneți în joc tot efortul și sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectați în Uniunea Europeană, nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu legi ale justiției și cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democrație veritabilă. România nu trebuie devină captivă lipsei de viziune a câtorva politicieni fără simțul guvernării democratice,” a spus preşedintele de la tribuna Parlamentului, omul care n-a suflat niciodată vreo vorbă despre efectul toxic al protocoalelor.

Călin Popescu Tăriceanu a fost singurul care a remarcat caracterul plebiscitar al Marii Uniri

După intervenția lui Klaus Iohannis a urmat discursul șefului Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta a vorbit despre marile idealuri de la 1918, despre libertate, dreptate și despre iubirea de țară. De asemenea, a fost singurul care i-a menționat și salutat pe toți înalții invitați. Liderul ALDE a scos în evidență Rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, cererile locuitorilor din Ardeal de toate etniile pentru unirea cu Regatul României. O schimbare de registru, cum însuși șeful Senatului a recunoscut.

“Evenimentele de la Alba Iulia de acum un secol nu au fost însă doar expresia politică şi încununarea instituţională a unei revoluţii naţionale. Unirea nu a fost atunci afirmată ca o împlinire metafizică a unui ideal secular, ci ca un act de luciditate politică, deopotrivă democratic în gândire şi radical în acţiune. Unirea a fost proclamată deopotrivă ca o reparaţie istorică şi ca un proiect de societate. Convocate de fruntaşii şi militanţii celor două partide, au avut loc în fiecare comună şi în fiecare oraş întruniri cetăţeneşti în care au fost desemnaţi reprezentanţii pentru Adunarea de la Alba Iulia. Înarmaţi cu credenţiale, cu asentimentul unor alegători pe care nu-i convocase la urne vreo autoritate publică, aceşti reprezentanţi au adoptat textul Rezoluţiunii.
A sosit, așadar, poate timpul să convenim că 1 decembrie nu este numai ziua în care naţiunea s-a desăvârşit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiaşi stat. 1 decembrie este şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul.”

Liviu Dragnea consideră că cea mai mare reuşită din ultimii o sută de ani a fost aderarea la NATO şi UE

În discursul său, Liviu Dragnea și-a surprins criticii – care îl fac pro-rus și putinist -când a spus că, din punctul său de vedere, cea mai importantă realizare din ultimii 100 de ani este aderarea la NATO și UE. Șeful Camerei Deputaților a propus tuturor actorilor politici să înceteze luptele între partide acolo unde încep interesele României. Liderul PSD nu i-a uitat nici pe românii pe care valurile istoriei i-au scos în afara granițelor țării.

“Astăzi ne desparte o graniţă desenată pe o hartă. Însă nimeni, niciodată, nu a reuşit şi nici nu va putea vreodată să traseze graniţe în sufletul unui popor! În spiritualitatea noastră naţională nu am fost despărţiţi niciodată şi vom continua să fim uniţi atâta timp cât prin inimile noastre va continua să curgă sânge românesc! La mulţi ani, deci, pentru românii noştri din Basarabia şi Nordul Bucovinei! Separat putem fi frânţi, unul câte unul, cum s-a mai întâmplat în istoria noastră. Împreună, însă, putem fi o forţă de nestăvilit. Împreună putem construi o Românie puternică în Europa, o Românie puternică în lume! Împreună putem consolida Marea Unire pentru încă 100 de ani şi pentru toate veacurile care vor urma până la sfârşitul timpului! Avem multe motive care să ne unească şi pentru care să fim mândri că aparţinem acestei naţiuni! Sunt mândru că sunt român şi îmi doresc ca România să stea mereu cu fruntea sus în istoria care va urma de acum încolo!,” a spus preşedintele Senatului.

Viorica Dăncilă a lăudat Partidul Naţional Liberal şi familia Brătianu pentru rolul crucial în Marea Unire

Premierul Viorica Dăncilă a vrut să construiască punți către opoziție prin discursul său conciliant. Șefa guvernului a lăudat Partidul Național Liberal și familia Brătianu pentru rolul crucial în Marea Unire și a transmis un mesaj de pace politică către președintelui Klaus Iohannis, ceea ce a provocat un ropot de aplauze din partea parlamentarilor coaliției. Prim-ministrul și-ar dori ca luptele interne să rămână așa, și că cei care reprezintă România în străinătate să formeze un front comun.

“Să fim români uniți în următoarele şsdr luni în care România va juca un rol extrem de important! Să arătăm că țara noastră își împlinește cu demnitate această înaltă responsabilitate! Să fim români uniți astfel încât până în anul 2024 să adoptăm moneda Euro în România. Să fim români uniți pentru a realiza proiectele strategice pentru România. Să nu le mai întrerupem pentru că le-au început ceilalți! Să le realizăm pentru români și pentru România. Să fim români uniți în Parlamentul European și în fața Comisiei Europene pentru ca România să fie admisă în spațiul Schengen, iar țara noastră să nu mai fie criticată pentru lucruri permise în alte state membre ale Uniunii Europene. Să fim români uniți pentru consolidarea poziției României în Europa și în Alianța Nord Atlantică,” sunt câteva idei din discursul premierului român.

Doar Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a adus un elogiu glorioasei armate române

Ultimul discurs a fost cel al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, persoana din sală pe umerii căreia moștenirea celor care au făcut Marea Unire de la 1918 apasă cel mai greu. Șefa Casei Regale este strănepoata Suveranilor Unirii, cu care a avut o legătură directă prin tatăl său, Regele Mihai, și bunica sa, Regina-Mamă Elena. Majestatea Sa Margareta a pus accent, în discursul său, pe marile sacrificii pe care toți românii, inclusiv Familia Regală, le-au făcut pentru împlinirea idealului unității naționale.

“Poporul nostru a pornit la război cu cântecul pe buze pentru că se ducea să lupte pentru visul lui de secole, dar visul a fost împlinit cu un sacrificiu uman fără precedent. Despre tragedia românească din acei ani, suverana României Mari spunea: câte sacrificii, ce măcel, câtă moarte. Astăzi, după o sută de ani, cugetul nostru se bucură în timp ce sufletul nostru lăcrimează. Să fim mândri pentru Marea Unire și recunoscători pentru pagina glorioasă scrisă de armata noastră, dar să nu uităm niciodată că fiecare familie de români a fost în doliu la acea vreme, să admirăm pe oamenii politici de atunci care, indiferent de doctrina lor, au consolidat procesul unirii. Să păstrăm în minte și-n suflet întoarcerea triumfală a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în București, la 1 Decembrie 1918. Trecerea lor pe sub Arcul de Triumf, alături de Parlament, Armată, Guvern și sute de mii de români a fost un gest al renașterii naționale,“ a spus Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

 

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Biserica Ortodoxă Română a făcut spitale, înainte de catedrală
Sloganul “vrem spitale, nu catedrale” a devenit unul comun în ultimii ani, mai ales în ...