Acum 100 de ani / REGINA MARIA i-a convins pe marii şefi de stat ai lumii să respecte drepturile românilor
Se făcea ca timpul EUROPEAN din primăvara anului 1919, exact cu 100 de ani în urmă, să fie total neprielnic Regatului Român. după Marea Unire. Primul război mondial se terminase. Românii cuceriseră Budapesta decimată de bolşevicii lui Bela Kun. I.C. Brătianu, deşi ajuns încă din ianuarie 1919 în capitala luminilor nu reuşise să negocieze condiţii favorabile regatului român. Era nevoie de intervenţia Reginei Maria.
Statele membre ale Antantei, câştigătoare ale primului război mondial, nu recunoşteau acordul secret semnat în 1916 prin care Regatul român intra în război de partea Antantei, din cauza semnării Tratatului de la Buftea din 1918 cu Puterile Centrale.
Cum a fost atunci?
După rezistenţa pe linia Nămoloasa-Galaţi, în urma bătăliilor de la Mărăşti şi Oituz, armata regală ieşise sleită şi fără puteri. FAMILIA REGALĂ era retrasă la Iaşi. Ion I.C. Brătianu, fondator al statului naţional modern, nu putea să suporte ruşinea semnării unui acord de Pace cu cei înfrânţi: Austria şi Germania. L-a lăsat la conducerea guvernului pe Constantin Argetoianu, fondatorul Ligii Poporului, o ligă germanofilă. Acordul semnat de către el în 1918, cunoscut ca Pacea de la Buftea, nu a fost semnat niciodată de către Regele Ferdinand. Francezii şi americanii nici nu voiau să audă de pretenţiile românilor privind anexarea Transilvaniei până la Tisa. Deşi biruitori în lupte, marile puteri nu recunoşteau graniţele noului stat român. Ion Brătianu eşuase în negocierile pentru semnarea Tratutului cu Marile Puteri. Prinţul Barbu Ştirbei i-a recomandat Regelui Ferdinand să o trimită pe Regina Maria. Ambasadorul Franţei, Contele de Saint –Aulaire, care susţinea că singurul bărbat de stat era Maria, a făcut toate diligenţele secrete. Zis şi făcut.