10 ani de la revolta anticomunistă și pro-românească de la Chișinău
După prânz însă, protestatarii au început să arunce cu pietre în clădirile preşedinţiei şi Parlamentului. O autospecială a pompierilor a încercat atunci să îi stropească pe protestatari cu apă, dar s-a retras din cauza atacurilor cu pietre şi ouă.
„Organizatorii protestelor nu pot fi numiţi patrioţi, dacă s-au dedat la acte de vandalism şi la profanarea simbolurilor de stat, precum şi a instituţiilor de stat”, declara preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor.
„Îi vom identifica pe toţi cei care au pus la cale această acţiune, ţinând cont de faptul că despre o eventuală nerecunoaştere a alegerilor se vorbea chiar cu o lună înainte de scrutinul din 5 aprilie”, spunea Vladimir Voronin după o şedinţă de urgenţă a Comisiei pentru situaţii excepţionale, desfăşurată la Guvern. În jurul orei 13.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în apropierea Parlamentului şi a Preşedinţiei se adunaseră aproximativ 30.000 de tineri, iar altercaţiile între poliţişti şi protestatari s-au intensificat.
Zeci de tineri şi poliţişti au fost răniţi.
După o jumătate de oră, câţiva manifestanţi au spart uşa clădirii preşedinţiei şi Parlamentului şi au început să scoată în stradă diverse obiecte din interior. În incinta clădirilor, protestatarii au dat foc mobilierului, în timp ce afară poliţiştii au lansat gaze lacrimogene. În tot acest timp, televiziunea publică a difuzat un film artistic, iar radioul public a difuzat muzică. Între timp apar informaţii că autocare cu studenţi moldoveni din România se îndreaptă spre Chişinău pentru a se alătura protestelor.
Totodată, au loc manifestaţii de solidaritate în mai multe oraşe din România.
Drapelul României şi cel al Uniunii Europene au fost arborate pe clădirea Parlamentului.
Cei trei lideri ai partidelor de opoziţie au îndemnat mulţimea din faţa Guvernului să manifesteze paşnic şi s-au îndreptat spre Parlament şi preşedinţie pentru a-i aduce pe protestatarii de acolo în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În jurul orei 17.00, reprezentanţii partidelor parlamentare se întrunesc în clădirea Guvernului pentru negocieri. Partidele de opoziţie au declarat că vor cere Comisiei Electorale Centrale anularea alegerilor parlamentare.