10 ani de la revolta anticomunistă și pro-românească de la Chișinău
Poliţia a fost nevoită să intervină şi a utilizat gloanţe oarbe, anunţa serviciul de presă al ministerului. Mai târziu s-a constatat că în noaptea respectivă zeci de tineri au fost bătuţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în comisariate, iar niciuna dintre acestea nu era în stare de ebrietate sau sau sub influența drogurilor.
Tânărul Valeriu Boboc a murit în urma loviturilor.
În presă s-au vehiculat şi alte nume de tineri decedaţi, dar ancheta nu a confirmat vreo legătură cu evenimentele din 7 aprilie. În dimineaţa zilei de 8 aprilie, deşi în centrul Chişinăului nu mai erau manifestanţi, preşedinţia şi Guvernul erau înconjurate de cordoane de poliţişti cu scuturi. Forţe de menţinere a ordinii publice se aflau şi în spatele Parlamentului.
Intrarea era păzită de poliţişti în civil, care supravegheau ca nimeni să nu intre, în timp ce lucrătorii de la salubrizare au început curăţenia.
În aceeaşi zi, la o şedinţă a Guvernului, la care a participat şi preşedintele Vladimir Voronin, s-a decis ca cetăţenii români să poată călători în R.Moldova doar cu vize, ca urmare a evenimentelor care au pus în pericol ordinea constituţională a Republicii Moldova.
În realitate nimeni nu putea intra în Basarabia, nici cu pașaport, fiindcă granița era închisa. Guvernarea a formulat acuzaţii privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale R.Moldovei. Ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, şi ministrul-consilier al ambasadei, Ioan Gaborean, au fost declaraţi personae non gratae, cu ordinul de a părăsi teritoriul Republicii Moldova în decurs de 24 de ore. Tot în aceeași zi, cetățenii români erau expulzați din Republica Moldova, inclusiv reporteri sau angajați ai trusturilor de presă sau ai televiziunilor din stânga Prutului.
sursă: Cooperativa Unionistă