Încă o victimă pe lista lui Lazăr. Societatea Timișoara refuză să-i retragă premiul

Cosmin Ţintă ACTUALITATE SOCIAL

Tot mai multe acuzații se adună la adresa procurorului general, Augustin Lazăr. După cazul disidentului anticomunist Iulius Filip pe care nu a dorit să-l elibereze din penitenciarul Aiud  și cel al lui Ioan Muntean, care a povestit cum a fost umilit de Lazăr fiind trimis la carceră, un alt caz odios este adus în atenția opiniei publice de Gazeta de Cluj. Florentin Scalețchi îl acuză pe Augustin Lazăr că ar fi încercat să-i fure peste 12 ani din viață.

Arestat în 1985 de autoritățile comuniste sub acuzația că a încercat să deturneze vaporul al cărui comandant era, pentru a fugi din țară, Scalețchi a fost condamnat la moarte. Ulterior, sentința i-a fost comutată la 25 de ani de închisoare. În urma decretului semnat de Ceaușescu, Florentin Scalețchi trebuia să execute doar 12 ani și jumătate de pușcărie. Actualul procuror general ar fi comis și o infracțiune atunci, refuzând să pună în practică decretul în cazul lui Scalețchi, acesta fiind și singurul din închisoare căruia i s-a refuzat acest drept. Florentin Scalețchi a fost eliberat de revoluționari, în 22 decembrie 1989.

Societatea Timișoara, atitudine vecină cu sarcasmul

La sfârșitul săptămânii, Asociația 15 Noiembrie 1987 i-a solicitat Societății Timișoara, într-o scrisoare deschisă, retragerea premiului „Speranța” acordat procurorului general Augustin Lazăr. Asociația îl acuză de poliție politică și îl cataloghează drept „un procuror de tip comunist, implicat în acțiuni represive”.

„Înțelegem că i-ați acordat Premiul ”Speranța” lui Augustin Lazăr fără a cunoaște trecutul său întunecat (așa cum a făcut cu Iulius Filip, poate că a procedat și cu alți dizidenți anticomuniști, încarcerați pe atunci la Aiud). Acesta este și temeiul solicitării noastre, care nu privește doar retragerea unei distincții acordate unei persoane, ci respectarea propriilor dumneavoastră principii, care vă definesc activitatea și vă caracterizează propria istorie instituțională. De aceea, în numele crezului nostru comun în valorile democrației și ale bunului simț, sperăm că vă veți respecta principiile, dovedind că ”Punctul 8” de la Timișoara nu a murit, ca spirit al unei reformei morale a societății românești. Sînteți primii datori să îndepliniți aceste norme de moralitate. Sperăm că, respectîndu-vă Statutul, care își are rădăcinile în ”Proclamația de la Timișoara”, veți retrage neîntîrziat premiul ”Speranța”, care nu poate onora un fost procuror care s-a dovedit unealtă obedientă a Securității”, potrivit sursei citate.

Citește și: OCTAV BJOZA, preşedintele A.F.D.P.R.: “Nu există nicio IERTARE din partea noastră pentru AUGUSTIN LAZĂR. Îi cerem DEMISIA”

Reprezentanții Asociației 15 Noiembrie 1987 le cer membrilor „Societății Timișoara” să reflecteze la personalitățile ilustre cărora le-au fost acordate premiul „Speranța” de-a lungul anilor.

„Ne gîndim la Majestatea Sa Regele Mihai, la Seniorul Corneliu Coposu, la Monica Lovinescu. Credeți că ar fi acceptat să le fie alăturat numele lor, cu cel al unui procuror comunist?”, se arată în finalul textului.

Societatea Timișoara a refuzat retragerea premiului. „Noi nu am primit nicio solicitare de acest fel, nu comunicăm cu alte organizații prin presă, deși suntem și noi jurnaliști. Sunt convinsă că orice discuție despre retragerea premiului este inutilă pentru că noi am premiat un om pentru atitudinea lui corectă și fermă în apărarea justiției. Acesta a fost criteriul cel mai important, el este îndeplinit și în ziua de astăzi”, a declarat Brândușa Armanca, vicepreședintele Societății Timișoara, pentru Mediafax.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Dodon vinde cetățenii moldovenești. Doar pentru bani sau urmărește și altceva?
Igor Dodon a vândut prima cetățenie a Republicii Moldova unui străin, informează cotidianul.md. Deocamdată nu ...