MUGUR ISĂRESCU: “Trebuie să ne grăbim încet spre ZONA EURO”

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC

La numai o zi după ce premierul polonez a anunțat că țara sa nu dorește să adopte moneda euro (citeşte AICI), guvernatorul român, Mugur ISĂRESCU, a spus că trebuie să căutăm mai multă robusteţe pentru economia naţională, recomandând aplicarea dictonului latin: FESTINA LENTE (Grăbeşte-te, încet! )

.

“Sporirea rezilienţei economiei româneşti şi a potenţialului ei de creştere sunt evoluţii benefice şi în sine, nu doar din perspectiva adoptării monedei unice. Pentru dezvoltarea adecvată şi armonioasă pe termen mediu şi lung, România are oricum nevoie de progrese substanţiale în planul asigurării robusteţii economiei naţionale. Acestea nu trebuie în nici un caz tratate ca sacrificii făcute pentru a promova examenul de aderare la zona euro. Pe calea pentru o convergenţă lină şi sustenabilă, un principiu călăuzitor important este de a evita înscrierea pe o traiectorie divergentă, cu alte cuvinte de a nu rătăci drumul, de a o apuca pe o altă cale decât cea care duce spre zona euro. În bătălia pentru convergenţă, trebuie să fim atenţi să evităm divergenţa. Dictonul latin ‘Festina Lente’ se aplică şi în acest caz. A ne grăbi încet pe calea convergenţei înseamnă să o parcurgem într-o cadenţă sustenabilă pe termen mediu şi lung. Din această perspectivă, aş aborda problematica privitoare la convergenţă nu ca pe o cursă în care cel mai rapid primul este şi cel mai potrivit, ci ca pe un proces complex, care oferă concurentului care îşi dozează bine efortul, un maratonist mult mai degrabă decât un sprinter, posibilitatea de a profita de majoritatea beneficiilor potenţiale, evitând în acelaşi timp asumarea unor riscuri excesive”, a declarat Mugur Isărescu.

Specialiştii în economie susţin că aderarea la ZONA EURO poate fi un şoc, pentru majoritatea populaţiei, dacă economia nu are pârghiile de susţinere bine calibrate.

Experienţa altor ţări demonstrează că ŞOCUL a fost foarte puternic în economii mult mai dezvoltate.

Dacă s-ar adera acum şi românul ar câştiga 500 de euro, iar preţul pâinii ar ajunge la 2 euro ar fi un şoc, susţin economiştii.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Lui TUDOREL TOADER zilele în Ministerul Justiţiei îi sunt NUMĂRATE
În cadrul şedinţei CEx a PSD, se va lua decizia de ridicare a sprijinului politic ...