O familie din Germania controlează aproape un sfert din comerțul românesc de alimente

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC SOCIAL

Familia Schwarz, care, prin intermediul grupului german cu același nume, are în proprietate Kaufland şi Lidl, controlează peste 20% din retailul alimentar românesc, scrie Ziarul Financiar. Grupul a înghițit galopant din piața românească în ultimii zece ani, pornind de la o cotă de doar 5,7 %, în 2008.

Citește și: România, piață de desfacere: „Întotdeauna apare un domn ambasador care le ia apărarea”

Coșmarul din Grânar: trista poveste a laptelui românesc

Piaţa din România a contribuit anul trecut cu circa 4% la cifra de afaceri a grupului, în condiţiile în care Kaufland a ajuns la 11 miliarde de lei (2,4 mld. euro), iar Lidl s-a apropiat de 8 miliarde de lei (1,7 mld. euro).

După cum scria Newstandard, retailerii germani Lidl şi Kaufland, urmați de traderul de cereale american Cargill, ocupă și primele trei locuri în topul celor mai mari importatori de produse agroalimentare în România. Împreună au adus din afară alimente şi produse agricole în valoare de aproape un miliard de euro numai anul trecut.

Citește și: Coriștii propagandei și datoria externă a României

În urmă cu patru ani, presa din Marea Britanie relata că supermarketurile Lidl și Kaufland, deținute de familia din Germania, au beneficiat în zece ani de fonduri de aproape 900 milioane de dolari de la o divizie a Băncii Mondiale și BERD, pentru extinderea în Europa Centrală și de Est. Mandatul acestor instituții finanțate cu bani publici este de susținere a dezvoltării în țările în care investesc. Banca Mondială are și rolul specific de reducere a sărăciei.

Loading...
loading...

3 Comments

  1. Încerc să postez pe Facebook, dar nu mă lasa decât să dau like!

  2. Facebook nu vrea să postez articole Newstandard! Am încercat deja de 12 ori!

  3. vai, ce dezastru, feisbuc nu te lasa…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Salvini: Regulile fiscale din UE ruinează continentul!
Regulile fiscale din Uniunea Europeană ruinează continentul şi trebuie schimbate, susține vicepremierul italian Matteo Salvini, ...