Listarea la BURSĂ a companiilor de stat, între avantaje şi dezavantaje
Ludovic Orban a explicat, luni după amiaza, ce se va întâmpla cu CEC Bank.
Ministrul de Finanțe anunțase că vrea ca CEC Bank să fie listată la Bursă, iar premierul Ludovic Orban a dat mai multe detalii, atât despre CEC, cât și despre alte companii:
”Avem aceeași viziune. În opinia mea companiile trebuie listate la Bursă. Pentru că în momentul în care listezi la bursă compania, ai foarte multe avantaje. În primul rând, evaluarea companiei se face de către piață. În al doilea rând, odată ce-ți intră acționari minoritari, tu ai obligații de a le respecta drepturile. Și în al treilea rând, creșterea transparenței în companie”, a susținut Orban.
”Nu trebuie uitat nici posibilitatea obținerii de noi finanțări pentru respectiva companie. Eu sunt clar adeptul listării la Bursă a tuturor companiilor de stat, că este vorba de Hidroelectrtica, de CEC Bank, de aeroporturi etc. Dar, evident, trebuie bine pregătită listarea pe bursă”, a completat el.
Listarea la bursă poate fi una dintre sursele prin care o societate comercială poate atrage capital suplimentar pentru dezvoltarea afacerilor sale.
CITEŞTE ŞI: O lună de GUVERNARE PNL / BNR pierde 1 miliard de Euro
Avantaje şi dezavantajele listării la BURSĂ
În cei 18 ani, Petrom şi-a majorat valoarea de piaţă de cinci ori la 23,2 miliarde de lei, fiind cea mai valoroasă companie listată la bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare dublă faţă de ocupanta locului doi – Romgaz.
Despre Hidroelectrica se tot discută de mai mulţi ani, fără să se intreprindă ceva.
Listarea la Bursă creşte încrederea şi prestigiul companiei, dar şi potenţialul pentru a realiza fuziuni şi achiziţii. Mulţi români se tem că guvernul liberal vrea să finanţeze deficitul prin vânzarea companiilor de stat.
Acţiunile ELECTRICA au crescut cu 26% în cinci ani
Electrica a împlinit cinci ani de la listarea pe BURSA BVB şi pe piaţa financiară de la LONDRA. A INTRAT cu preţul din ofertă: 11 lei/ac’iune. Preţul acţiunii a oscilat între un maxim de 14,96 lei, atins în mai 2017 şi un minim de 9,1 lei, înregistrat în vara anului 2018.
Totuşi, în aceeaşi perioadă, indicii BET (acesta reflectă evoluţia celor mai tranzacționate 16 companii de pe Piaţa Reglementată a BVB, exclusiv societăţile de investitii financiare. Este un indice de preţ ponderat cu capitalizarea free floatului, criteriul principal de selectie al societatilor in indice fiind lichiditatea) şi BET-XT au avut o evoluţie superioară cotaţiei furnizorului şi distribuitorului de energie electrică, coşurile de acţiuni înregistrând, în perioada 4 iulie 2014 – 1 iulie 2019, creşteri de circa 26%.