Ucraina se confruntă cu mari riscuri de proteste – afirmă studiul Verisk
Riscurile unor proteste în țările lumii au crescut cu 50%, între trimestrul doi și cel de-al treilea, afirmă ultimul raport al Verisk, citat de Reuters.
Verisk Maplecroft este o firmă de consultanță strategică și de risc global, cu sediul în Bath, Anglia. Activitatea sa include analiza principalelor riscuri politice, economice, sociale și de mediu care afectează afacerile globale și investitorii.
Indicele tulburărilor socale a crescut, mai ales în Bosnia și Herțegovina, Germania, Elveția și Țările de Jos, potrivit raportului publicat vineri.
„Nu ar fi o nicio surpriză ca în unele dintre țările dezvoltate ale Europei vor începe în iarnă grave tulburări sociale,” a declarat pentru Reuters analistul principal al Verisk Maplecroft, Torbjorn Soltvedt.
Românii nu par nemulțumiți, deși plătesc aproape cele mai scumpe facturi din Europa
Invadarea Ucrainei de către Rusia, începută în 24 februarie 2022, a accelerat creșterea prețurilor la alimente, care a atins un record istoric în februarie și din nou în martie. Facturile la energie au crescut, de asemenea, brusc, Europa simțind efectele războiului. Rusia numește acțiunile sale în Ucraina „o operațiune militară specială,” comentează Reuters.
Și COVID a lăsat urme, mai ales în lanțurile de aprovizionare, mai zice studiul.
Creșterea prețurilor la alimentele de bază, atât pe piețele economiilor dezvoltate, cât și a celor emergente, au mărit indicele de risc de proteste în masă.
Mauritius, Cipru și Ucraina au înregistrat cea mai mare creștere a indicelui tulburărilor sociale, prognozat pentru trimestrul al treilea, față de al doilea trimestru, Rusia fiind doar pe locul șapte și Norvegia pe locul treisprezece al listei.
România și Franța, țări cu cele mai mari prețuri la energia electrică, nu apar în listă.