10 ani de la revolta anticomunistă și pro-românească de la Chișinău

Valentin Borcea ACTUALITATE POLITIC SOCIAL

În seara zilei de 6 aprilie, aproximativ 15.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale în semn de protest faţă de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Partidul Comuniștilor câștigase, pentru a treia oară la rând, majoritatea în Parlament. Aveau 60 de mandate din 101, cu unul mai puțin decât aveau nevoie pentru a alege președinte.

„În data de 6 aprilie, la ora 18.00, un grup de cetăţeni, mai bine zis de elevi şi studenţi, au încercat să destabilizeze situaţia şi să încalce ordinea publică din municipiul Chişinău”, declara Petru Corduneanu, în calitate de şef al Direcţiei generale poliţie ordine publică din cadrul Ministerului de Interne.

Tinerii au continuat apelurile la proteste, pe reţelele de socializare circulând mesaje cum ar fi:

„Tinerii declară ziua de 7 aprilie – Zi de doliu naţional în Republica Moldova. Dacă nu ai votat pentru PCRM, ia o lumânare şi ieşi în stradă, ora 10.00, la Ştefan cel Mare”.

În dimineaţa zilei de 7 aprilie, marţi, la ora 09.30, reprezentanţii protestatarilor din seara de 6 aprilie au organizat o conferinţă de presă, în care au cerut renumărarea voturilor de către o comisie a societăţii civile. Organizatorii susţin că au reuşit luni să strângă 15.000 de persoane doar prin utilizarea Internetului.

„Televiziunile sunt ermetice, radiourile sunt ermetice”, afirma Ghenadie Brega, membru al asociaţiei Hyde Park.

După conferinţa de presă, organizatorii au plecat imediat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au avut loc altercaţii între protestatari şi poliţie. Ulterior, preşedintele companiei publice Teleradio-Moldova, Valentin Todercan, a declarat într-o conferinţă de presă, la 7 aprilie, că televiziunea Moldova 1 nu a difuzat imagini de la mitingul de protest de luni seara din centrul Chişinăului pentru că nu a ştiut despre organizarea acestuia.

La ora 10.30, aproximtiv 5.000 de protestatari, reuniţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au cerut repetarea alegerilor parlamentare, printre aceştia numărându-se mai mulţi oameni politici. După jumătate de oră, numărul protestatarilor se ridică la 8.000 de persoane. Până în jurul orei 12.00 protestele au fost paşnice.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Merkel nu poate să îl uite pe FOSTUL… președinte al SUA și l-a primit într-o vizită privată
Angela Merkel l-a primit, într-o vizită privată, pe fostul președinte al SUA, Barack Obama. Întrevederea ...