Un colonel austriac, care a spionat peste 20 de ani pentru Rusia, riscă DOI ANI de închisoare

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Un uriaș scandal de spionaj riscă să dea peste relațiile dintre Rusia și Austria, extrem de călduroase și de amicale la cel mai înalt nivel. Un colonel al Forțelor Armate Austriece, acum în vârstă de 70 de ani, a fost prins că a spionat mai bine de douăzeci de ani pentru Moscova.

Ruşii voiau să afle despre aviaţia austriacă

Colonelul a început să vândă informații rușilor la începutul anilor 1990, adică după căderea URSS și a Cortinei de Fier. Potrivit cotidianului austriac Krone, ofițerul și-a îndeplinit cu  conștiiciozitate misiunea de spionaj. La fiecare două săptămâni se întâlnea cu coordonatorul său rus, Yuri. Colonelul își primea ordinele prin radio cu unde scurte și trimitea informațiile obținute prin scrisori cifrate sau direct prin satelit.

Rușii voiau să afle cât mai multe informații confidențiale despre aviația austriacă, despre serviciile de artilerie și despre diverse locații. Cu puțin timp înainte să fie prins, agentul dublu a făcut rapoarte despre imigrați din Austria și a creat profiluri detaliate pentru mai mulți ofițeri de rang înalt.

Un serviciu prieten al Austriei, l-a „dat în primire” pe spionul rus

Când rușii au auzit că spionul lor urmează să fie deconspirat, ANUL ACESTA, colonelul a primit ordin să distrugă toate materialele care îl incriminau. Ofițerii austrieci de contrainformații au reușit să blocheze această acțiune și să captureze mai multe laptopuri, a căror evaluare este încă în curs. Informația care a dus la prinderea colonelului spion a venit de la un serviciu prieten, au spus autoritățile de la Viena.

Militarul pensionar, cel care a dat informaţiile, riscă doar doi ani de puşcărie

Militarul pensionar a recunoscut că a primit 300.000 de euro de la ruși pentru activitatea sa de două decenii. Dacă va fi vinovat pentru “ajutorarea unui serviciu străin de informații militare,” colonelul riscă DOAR DOI ANI pușcărie. În documentele analizate până acum s-a descoperit că ofițerul voia să renunțe la rolul de agent dublu în 2006, dar rușii nu l-au lăsat. Ministrul austriac al Apărării a spus că acțiunile de spionaj împotriva unor țări neutre, așa cum este Austria, nu pot fi tolerate.

Diplomaţii ruşi s-au spălat pe mâini

Rusia, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, s-a declarat surprinsă de acest episod și a spus că nu știe nimic despre caz. “Suntem acuzați și ni se spune să ne cerem iertare pentru ceva despre care nu aveam nici cea mai mică idee” – a spus șeful diplomației moscovite.

FPÖ are conducerea serviciului de informaţii al Austriei

Când s-a făcut actuala coaliție de guvernare la Viena, FPÖ, partidul de extremă dreaptă, apropiată de Moscova, a primit și șefia serviciilor de informații și Ministerul Apărării. Partidul a luat 26% la ultimele alegeri, pe o platformă populistă anti-establishment, anti-imigranți. Un fost oficial din cadrul Ministerului Austriac al Apărării, actualmente expert în securitate în cadrul unui think-thank, se teme că orice se discută la nivel european despre apărare poate fi transmis de FPÖ direct la Moscova.

Circa şapte mii de spioni se vântură prin Austria

Austria este oficial neutră iar țara a fost pe tot parcursul Războiului Rece, brăzdată de spioni și din blocul estic, și din Vest. Experții estimează că circa 7.000 de spioni sunt acum în Austria, cei mai mulți lucrând la diverse ONG-uri și organizații internaționale. Legea austriacă permite spionajul, cât timp nu este împotriva Austriei.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Ungaria va susține România împotriva rezoluției Parlamentului European
Ministrul afacerilor externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a declarat vineri, la Palatul Parlamentului, că Ungaria ...