DOCUMENTE SECRETE: Modul MAFIOT în care a fost impus primul guvern comunist, acum 74 de ani

Valentin Borcea ACTUALITATE ANALIZE INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL
  • 2 martie 1945

EVOLUȚII ÎN ROMÂNIA 

Molotov i-a răspuns scrisorii lui Harriman despre România dând de înțeles că din cauza inabilității guvernului român de a păstra ordinea și de a îndeplini condițiile armistițiului, Comisia de Control a fost obligată să ia măsurile adecvate.

Cu privire la posibilitatea unor consultări tri-partite, Molotov a afirmat că Aliații vor fi bineînțeles informați de către Comisia de Control. Instrucțiuni au fost trimise ambasadorului britanic la Moscova i-a spună din nou lui Molotov că britanicii speră că poate fi format un guvern de coaliție în care să fie reprezentate toate forțele politice, care să fie menținut până când vor putea fi organizate alegeri libere.

URSS a ignorat aliații vestici și au făcut totul de capul lor

În România, autoritățile sovietice au acționat în numele Comisiei de Control și au preluat controlul asupra bateriilor de anti-aeriană, a redus forțele de poliție la jumătate, a ordonat trimiterea de urgență pe front a unui regiment din București și au desființat alte unități. Forțele sovietice au crescut considerabil. Berry a prezentat verbal punctul de vedere american lui Vâșinski în seara de 1 martie. Vâșinski a afirmat că sunt diferențe mici între punctele de vedere american cu sovietic și a spus că Regele va alege un premier după ce va consulta liderii partidelor. A adăugat că sunt mai mult clici fasciste în partidele vechi și că reprezentanții acestor grupuri nu pot fi incluse. De asemenea, a mai spus că precendenta reprezentare proporționată a partidelor nu poate fi menținută deoarece ar trebui pus accentul pe calitate nu pe cantitate.

Berry a rămas cu impresia că Vâșinski acționează în baza unor instrucțiuni directe și că este dispus să sacrifice procedura constituțională pentru o soluție rapidă. Berry a raportat că acel comunicat prin care se anunță că Știrbei va conduce noul guvern a fost suprimat de cenzorii sovietici și să Vâșinski i-a spus Regelui în timpul nopții de 1 martie că persoana în care guvernul sovietic are încredere pentru formarea noului guvern român este Dr. Groza și că Tătărescu ar putea deveni vicepremier. Groza este liderul Frontului Plugarilor de stânga și nu este considerat un om capabil.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Un ceh a fost mâncat de propriul LEU. Destinul tragic al unui iubitor de animale:
Michal Prasek a sfârșit ucis de ceea ce iubea cel mai mult: leul pe care ...