Sumă record de la Budapesta pentru mass-media din Transilvania

Cosmin Ţintă ACTUALITATE SOCIAL

Guvernul maghiar finanţează cu încă 6 milioane de euro Asociaţia Pentru Spaţiul Media Transilvan, după ce în decembrie 2017 executivul lui Orban a mai virat 4,5 milioane de euro pentru presa maghiară din Bazinul Carpatic, scrie portalul de investigații Átlátszó Erdély.

„Construcția verticală și orizontală” a presei de limbă maghiară ține de mai bine de un an, ca și înființarea concepției dezvoltate „Transilvania 3.0”. Obscura asociaţie cu sediul în comuna Sălard din Bihor a ajuns în centrul atenției atunci cînd în decembrie 2017 a primit o sumă de 1,45 miliarde de forinți, adică 4,5 milioane de euro, ceea ce în media din comunitatea maghiară din România este o sumă astronomică. Această finanţare se completează acum cu încă 1,9 miliarde, fără a fi limpede pe ce au fost și vor fi în continuare folosiți acești bani, după cum constată cei de la portalul de investigații.

Presă, platforme online și management eficient pentru construirea unei „scene transilvane”

Cum stă acest proiect de mare anvergură care are ca scop restructurarea şi modernizarea mass-mediei maghiare din Transilvania, despre care vorbise Szilárd Demeter, „ambasadorul neoficial” al ASMT pentru Átlátszó Erdély?

„Deşi Demeter nu are nicio funcție în asociație, nu este un secret că finanţarea a fost acordată ca urmare a intervenţiei sale”, scriu jurnaliștii de investigație.  Demeter este un tânăr din Secuime care a absolvit filosofia la Cluj, apoi a devenit asistentul de presă al eurodeputatului László Tőkés. Mai tîrziu s-a angajat la Fundația Századvég, principalul think tank al guvernului maghiar.

Un interviu acordat de acesta în ianuarie 2018 pentru Átlátszó Erdély conține o descrierea planurilor făcute pentru media maghiară din Transilvania și finanțate de la Budapesta. „Am formulat un plan complex care pe lîngă integrarea organelor de mass-media conține și elementele creării unei scene transilvane precum și concepțiile tuturor platformelor care servesc construirea comunității. Dorim cu precădere dezvoltare online pentru că lumea ține în această direcție.

Citește și: Orban visează la revizuirea granițelor în Europa, ca Putin

Ne-am gîndit nu numai la platforme, ci și la un management online eficient și avem idei și pentru multe altele. Vrem să dezvoltăm soluții de infocomunicații care pot ajuta actorii din spaţiul public maghiar de peste granițele Ungariei. Pentru asta a fost înființată un grup de lucru dedicat”, declara Szilárd Demeter pentru Átlátszó Erdély.

Aceste doar câteva fraze sunt suficiente pentru a înțelege cadrul construit în mediul virtual, în care manipularea și propaganda „ardelenistă” și „bănățenistă” au atins cote uriașe în ultimii doi ani. Spectaculoasa anchetă a celor de la Átlátszó Erdély poate fi citită integral AICI.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
ROMÂNII vor avea Lumină Sfântă de la Ierusalim de Înviere
O delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, ...