File alese din istoria cardiologiei, o carte scrisă de dr. Ana – Maria Cristian

Andrei Marcu ACTUALITATE SOCIAL

Doctorul Ana-Maria Cristian a scris despre momentele cheie ale cardiologiei în țara noastră. Medic tânăr ca vârstă, dar cu experiență clinică bogată, este pasionată de profesia pe care o face zilnic cu pasiune și cu bucurie. Pe lângă consultații, gărzi, discuții cu pacienții  și-a dedicat timpul elaborării unui scurt studiu despre istoria cardiologiei. Este un studiu pe care Ana-Maria Cristian îl dedică miilor de cardiologi care au existat în țara noastră și care și-au pus zilele în slujba pacienților. Ea mai este pasionată de istorie, pe lângă istoria regalității în Europa cu precădere istoria regalității engleze, a doua mare pasiune istorică este istoria medicinei, în special cea a cardiologiei. Mai jos o să extragem câteva citate din studiu:

“O imagine de ansamblu asupra cardiologiei o putem obține doar prin explorarea istorică și istoriografică a centrelor în care s-a dezvoltat cardiologia. Desprinzându-se din Medicină Internă Cardiologia ca și disciplină de sine stătătoare apare în anii 1950, mai exact în anul 1957 momentul apariției Spitalului ASCAR. Spitalul ASCAR a fost punctul de pornire pentru întreaga cardiologie din țara noastră. Axat pe două componente  și anume prevenirea bolilor cardiologice dar și tratarea bolnavilor de inimă, ASCAR-ul a devenit Școala de Cardiologie primară a tuturor cardiologilor din țara noastră. Nu vom ezita să evocăm și progresele făcute de celelalte centre din țară ce au avut un model de urmat în Spitalul ASCAR.

Tot la ASCAR a apărut prima terapie intensivă pentru coronarieni din țara noastră. Spitalul ASCAR este mutat în anul 1976 pe platforma Fundeni, unde se va dezvolta și va deveni ceea ce astăzi este un adevărat institut modern de boli cardiovasculare. După retragerea Profesorului Iliescu, clinica este condusă de conferențiarul Emil Viciu dar și de Conferențiarul Lazăr Kleinerman. La conducerea clinicii – pentru o perioadă scurtă – a fost șeful de lucrări, ulterior conferențiarul Matei Iliescu.

Istoria cardiologiei românești a evoluat cu noile cuceriri științifice ale științei la nivel internațional, cu progresele cardiologiei la nivel mondial. Nu trebuie să uităm că în paralel s-a dezvoltat și chirurgia cardiovasculară pe care o vom trata într-un studiu separat. Iatroistoriografia a reținut câteva nume celebre ale cardiologiei la nivel național dar trebuie să subliniem efortul a mii de cardiologi români care s-au jertfit pentru a îngriji pacienții și pentru a salva mii de vieți. „

De profesie: salvează vieți

Dr. Ana-Maria Cristian (28 decembrie 1983, Slatina, Judetul Olt) medic primar cardiolog, doctor în medicină la Școala de Studii Avansate a Academiei Române.

A urmat și absolvit cursurile Facultății de Medicină Generală la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, între anii 2002-2008. A fost medic rezident la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei „Dr. Constantin Zamfir” între anii 2008-2009, medic rezident la Spitalul Universitar de Urgență București 2009-2010, medic rezident la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei „Academician Vasile Cândea”, între anii 2010-2015, medic specialist la MedLife București – Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervențională Angiolife, medic specialist la MedLife București, între anii 2015-2020.

Din anul 2020, își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului „Prof. Agrippa Ionescu” – Secția Balotești.

Are competențe în ecocardiografie Doppler, ecocardiografie trasesofagiană, managementul sănătății publice, Pe lângă preocupările științifice medicale a studiat și istoria medicinei, dedicând acesteia câteva articole.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Oficialii americani critică disprețul lui Zelenski pentru dialogurile de pace
După ce the Washington Post a a afirmat că SUA i-ar cere lui Vladimir Zelenski ...